تکنیک غلبه بر استرس هنگام سخن گفتن

تکنیک غلبه بر استرس هنگام سخن گفتن
استرس نداشتن هنگام سخن گفتن –
رای عموم مردم، به خصوص آن‌هایی که از اختلال «اضطراب اجتماعی» رنج می‌برند، تشویش‌های طبیعی قبل از سخنرانی به راحتی به یک ترس بیمارگونه تبدیل می‎شوند.
نتایج یک مطالعه‌ جدید نشان داده است دوباره فکر کردن به حالت‌هایی که در مواقع استرس دچار آنها می‌شویم مانند لرزش دستان، عرق کردن کف دست‎ها و یا تپش قلب می‌تواند در غلبه بر ترس به هنگام ارائه یک سخنرانی کمک کند و باعث می‌شود که در ارائه‎های بعدی به لحاظ ذهنی و جسمی شرایط بهتری داشته باشیم.

بر اساس مطالعه‎ای که در مجله «علوم روانشناسی بالینی» منتشر شده، قبل از انجام یک سخنرانی پراسترس، دلگرم کردن اجرا کننده و یادآوری این واقعیت که علائم استرس در این مواقع کاملا طبیعی است، یک راه‎کار بسیار موثر برای مقابله با ترس به هنگام ارائهسخنرانی است.
تکنیک غلبه بر استرس هنگام سخن گفتنبه گفته «جرمی جیمسون»، کارشناس اصلی در این مطالعه، مشکل این جا است که ما تصور می‌کنیم تمام استرس‌ها بد و مخرب هستند.
وی می‎گوید: ما هر روزه اخبار و مطالب فراوانی در مورد از بین بردن استرس و عوامل استرس‎زا می خوانیم و می‌شنویم. قبل از صحبت کردن در جمع مردم، اغلب استرس را مانند یک پروانه که در معده‎مان بال بال می‌زند، احساس می‌کنیم. مثل این که قرار است اتفاق بدی بیفتد. اما داشتن این احساس به این دلیل است که بدن ما در حال آماده سازی برای مقابله با یک موقعیت سخت است و این آماده سازی برای موفق شدن در شرایط سخت، ضروری است.
بر اساس این مطالعه، قبل از سخنرانی در جمع، مغز شروع به مرتب کردن منابع می‌کند، خون بیشتری به درون عضلات پمپاژ می‌شود و در نتیجه اکسیژن بیشتری به مغز می‌رسد. واکنش بدن به استرس ناشی از حضور در جمعف همانند واکنش به ترس هنگام مقابله با خطرات فیزیکی است. این واکنش‌های فیزیکی به ما کمک می‌کند تا با خطرات بهتر مقابله کنیم، چه این خطر مواجه شدن با یک خرس در جنگل و یا قرار گرفتن در مقابل یک شنونده‌ انتقادی باشد.
برای عموم مردم، به خصوص آن‌هایی که از اختلال «اضطراب اجتماعی» رنج می‌برند، تشویش‌های طبیعی قبل از سخنرانی به راحتی به یک ترس بیمارگونه تبدیل می‎شوند. برخی از تکنیک‌های آرام بخش می‌توانند در موقعیت‌هایی که اوج عملکرد و تجربه استرس بالا مورد نیاز نیست، مفید واقع شوند اما هنگام آماده سازی خود برای یک امتحان سخت، یک مصاحبه کاری و یا صحبت در مورد یک تعهدکاری، بازنگری و تفکر دوباره درباره این که چگونه با این استرس کنار بیاییم و به کار خود ادامه دهیم، می‌تواند راه‎کار بهتری باشد.
پیوند همیشگی پاسخ نداشتن جرأت در انجام کارها و عدم اعتماد به نفس، ممکن است ناشى از حالات زیر باشد:
الف. خود کم‏بینى ؛
انسان با آنکه داراى ارزش‏ها و لیاقت‏هاى خاص خود است، ولى خود را ناچیزتر از آنچه هست، مى ‏انگارد! به عبارت دیگر خود و ارزش‏هاى خویش را باور ندارد.
ب. دیگر بزرگ‏بینى ؛
منظور این است که گاهى انسان براى دیگران هیبتى تصوّر مى‏کند و آن چنان آنها را در خیال خود بزرگ جلوه مى‏دهد، که گویى خودش در برابر آنان مورى به درگاه سلیمان و یا ذره‏اى در برابر خورشید است و همین امر باعث مى‏شود وقتى در برابر آنها قرار گرفت، دست و پاى خودش را گم کند.
ج. عدم اعتماد به نفس ؛
این امر گاهى به جهت عدم تسلّط است؛ چون بر چیزى که باید بازگو کند، کاملاً مسلّط نیست و دچار تزلزل مى‏شود.
براى درمان این پدیده مى‏توان به راهکارهاى عملى زیر توجه کرد. البته ضرورى است این راه‏کارها به طور جدى و پى‏گیر دنبال شود:
۱٫ قبل از هر چیز، شناخت خود را از توانمندى‏ها و نقاط قوت و خصوصیات مثبت خویش گسترش دهید و در نتیجه خود را مثبت ارزیابى کنید.
۲٫ به تجربه‏هاى تلخ و شکست‏هاى گذشته و نیز احساسات و تخیلات منفى درباره خود نیندیشید و بکوشید آنها را از فضاى ذهن‏تان بیرون بریزید.
۳٫ در انتخاب دوستان، همدرسى‏ها و هم اتاقى‏هاى خود دقت کنید. بکوشید با افراد بانشاط و اجتماعى بیشتر رفت و آمد کرده و از نحوه برخورد و روابط اجتماعى آنها الگو بگیرید.
۴٫ اگر در ابتدا دچار اضطراب شدید، نباید نگران شوید ؛ تا به زمین نخورید راه رفتن را نمى‏آموزید.
۵٫ در محیطهاى دوستانه بیشتر صحبت کنید.
۶٫ اگر وارد محیط جدیدى شدید، سعى کنید به آداب رسوم آن آشنا شوید ؛ ولى محکوم آن نشوید.
۷٫ اگر به هنگام صحبت از نگاه کردن در چهره دیگران هراس دارید و موجب اضطراب شما مى‏شود، سعى کنید به آنها خیره نشوید و به آنها توجه نکنید.
۸٫ مسئولیت‏پذیرى در اجتماع را در کارهاى کوچک و کوتاه مدت، آغاز و تمرین کنید تا ابهت خیالى این محیط براى شما از بین برود.
منبع :ایسنا

توسط aram

مدیر مجموعه تجسم خلاق

دیدگاهی بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *