شخصیت نمایشی

شخصیت نمایشی

برخی افراد تمایل دارند خودشان را به صورت بسیار شور انگیز و دراماتیک ابراز کنند. چنانچه این تمایلات به صورت افراطی صورت گیرند, مبنای اختلال شخصیت نمایشی (Histrionic personalit disorde)را تشکیل می دهند.

برای مثال فردی که به این اختلال مبتلاست امکان دارد در مراسم ازدواج خویشاوندی دور غرق در اشک و شورو شوق شود یا در یک مهمانی, با بغل کردن فرد آشنایی به صورت مبالغه آمیز و فریادهای محبت آمیز جلب توجه کند.

آنچه افراد مبتلا به این اختلال را از آنهایی که هیجان پذیری مناسب نشان می دهند متمایز می سازد, ماهیت زودگذر حالتهای هیجانی آنها و این واقعیت است که برای فریب دادن دیگران ونه نشان دادن احساسات واقعی شان, از هیجانهای افراطی استفاده می کنند. این اختلال بیشتر در زنان تشخیص داده می شود, اما معلوم نیست آیا علت آن این است که در زنان بیشتر شایع است یا به این علت که کسانی که این برچسب را مقرر می کنند رفتارهای نمایشی را به صورت کلیشه ای زنانه می انگارند.

ویژگی های افراد مبتلا به اختلال شخصیت نمایشی ویرایش

افراد مبتلا به اختلال شخصیت نمایشی از کانون توجه بودن لذت می برند و برای اطمینان از وقوع آن دست به هرکاری می زنند.آنها به ظاهرشان بیش از حد توجه دارند و اغلب آنچنان به صورت افراطی سعی می کنند توجه دیگران را به خودشان جلب کنند که رفتارشان مضحک به نظر می رسد. به علاوه آنها اطواری و عشوه گر به نظر می رسند, اطمینان خاطر, تحسین و تایید دیگران را می طلبند و چنانچه آن را به دست نیاورند عصبانی می شوند.آنها ارضای فوری امیالشان را می طلبند .با اینکه روابط آنها سطحی است آن را صمیمانه تصور می کنند و به آشنایان خود با عنوان دوستان عزیز اشاره می کنند.

توجه بیش از حد به ظاهر در شخصیت نمایشی

افراد مبتلا به اختلال شخصیت نمایشی به احتمال زیاد سبک دلبستگی نا ایمن دارند.

مبنای نظری ویرایش

نظریه پردازان شناختی-رفتاری معتقدند افراد مبتلا به اختلال شخصیت نمایشی از فرضهای اشتباه در برخوردشان با زندگی رنج می برند. یکی از عقاید اصلی فرد مبتلا به این اختلال این است که” من بی کفایتم و نمیتوانم خودم از پس زندگی ام برآیم” این عقیده باعث می شود که آنها فرض کنند لازم است کس دیگری را بیابند که این کاستی را جبران کند.

نحوه ای که این افراد مردم و شرایط را ارزیابی می کنند نیز خالی از دقت است و در معرض تحریف قرار دارد.بنابراین عقاید آنها می تواند به نرخ روز از یک حالت افراطی به حالت دیگر تغییر کند.

ویژگیهای تشخیصی ویرایش

این تشخیص برای افرادی مقرر می شود که طبق پنج مورد زیر یا بیشتر الگوی فراگیر هیجان پذیری افراطی و توجه خواهی نشان می دهند:

-وقتی کانون توجه نیستند ناراحت می شوند

-تعاملهای آنها با وسوسه جنسی نامناسب یا رفتار تحریک آمیز مشخص می شوند

-ابراز هیجانهای آنها به سرعت تغییر می کند و سطحی است

-برای جلب کردن توجه از ظاهر بدنی استفاده می کنند

-گفتار آنها شدیدا کلی (امپرسیونیستی) و فاقد جزییات است

-آنها خود نما و نمایشی هستند و در ابراز هیجان مبالغه می کنند

-بسیار تلقین پذیر هستند

-روابط را صمیمانه تر از آنچه واقعا هستند سوء تعبیر می کنند

درمان شناختی-رفتاری

درمانگری که فنون شناختی-رفتاری را به کار می برد به درمانجو کمک می کند روشهای موثرتری را برای برخورد کردن با مشکلات و موقعیتها به وجود آورد. با درمانجو برای تمرکز کردن بر اهداف همکاری می کند و به او یاد می دهد چگونه دقیق تر و عینی تر فکر کند. درمانگر با به کار گیری این روش رفتار مساله گشایی خوب را الگو قرار می دهد و به ردمانجو در برخورد کردن با مسائل گوناگون زندگی کمک عملی می کند. درمانجویان همچنین برای زیر نظر گرفتن تمایلات تکانشی خود راهبردهای کنترل شخصی را یاد می گیرند و برای بهبود بخشیدن به روابط میان فردی مهارتهای جسارت را می آموزند.
منبع :wikipg

توسط aram

مدیر مجموعه تجسم خلاق

دیدگاهی بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *