مدیتیشن چیست؟

مدیتیشن چیست؟

● تاریخچه:
مدیتیشن سالهای سال است که انجام می شود. مذاهب مختلف در سر تا سر جهان روشهای متنوعی از تمرینات مدیتیشن را ارائه داده اند. از جمله مراسم مذهبی مسیحی، تمرینات نشسته بودایی، حرکات چرخشی صوفیان، و….
گذشته از مراسمهای مذهبی متداول و زمینه های فرهنگی، مدیتیشن را می توان به صورت فردی برای غلبه بر استرس و درد به کار برد.
مدیتیشن به معنای متمرکز کردن ذهن است. اینتمرکز میتواند بر روی یک صدا، عبارت یا دعا، شئ، تصویر، آگاهی از خویشتن،نحوه تنفس، فرائض دینی و… صورت گیرد. هدف از این کار آگاهی از لحظه حال،رسیدن به آرامش، و کاهش استرس است. مدیتیشن موجب ارتقای شخصیت و رشد روحانی و معنوی می شود.
● انواع:
به طور کلی دو نوع مدیتیشن وجود دارد.
١) مدیتیشن از طریق تمرکز
٢) مدیتیشن از طریق تفکر
در مدیتیشن از طریق تمرکز فرد توجه خود را بر روی تنفس، تصویر واقعی یاخیالی، یک صدا، کلمه یا عبارتی که به آرامی یا با صدای بلند تکرار می شود(مانترا)، و یا بر حرکات مشخص مانند حرکات تای چی، یوگا ، چی کونگ متمرکزمی کند. به دنبال تمرکز، نگرانی و اضطراب محو شده احساس آرامش جای آن رامی گیرد. این آرامش اثرات فیزیولوژیک مفیدی بر بدن دارد.
درمدیتیشن از طریق تفکر، فرد از تمامی توجه خود برای آگاهی استفاده میکند. تفکر درحالت آرامش و به منظور شناخت خویشتن صورت می گیرد و آگاهی ازافکار ، احساسات طبیعی، قوه ادراک و احساس به دست می آید. از این طریق سکون و آرامش ذهن ، تسلط بر خویشتن و خونسردی حاصل می شود.
روشهای مختلف مدیتیشن آمیزه ای از فرهنگها و مذاهب هستند ولی اساس همهآنها را این دو روش تشکیل می دهد. برای مثال می توانید ازیکی از روشهایساده مدیتیشن پنج دقیقه ای روزانه نوشته سلن ییگر selen yeager استفادهنمائید.
در این روش ساده، فقط کافیست شما مکانی آرام وبدون مزاحمت پیدا کنیدوبنشینید فراموش نکنید که پشت شما باید مستقیم وبدون خمیدگی(قوز)باشد دستان خود را به حالتی کاملا آرام و راحت در کنار خود قرار دهید، اجازه دهید تا چشمان شما به طرف پایین نگاه کند البته از خیره شدن به زمین خودداری نمایید وبسیار آرام وعمیق ومنظم نفس بکشید، با تمرکزو احساس سرشار از شکر گزاری از آفریدگار یا قدرت بی انتها ادامه دهید.
اگر کمی افکار شما شناور است اشکالی ندارد،اگر احساس سنگینی چشم داشتیدچشمان خود را ببندید، بسیار آرام باشید واین تمرین را هر روز ادامه دهیداگر دو بار در روز این تمرین را انجام دهید و زمان آنرا به بیست دقیقه برسانید بسیار موثرتر خواهد بود.نگران نباشید به راحتی آنرا انجام خواهید داد و تاثیر شگفت انگیز آنرا خواهید دید.
● هدف:
مدیتیشن می تواند به آرامش افراددر استرس، به حفظ سلامتی و به بهبودی بیماران کمک کند .کسانی که مدیتیشن را به صورت مرتب انجام می دهند، هم کمتر دچار اضطراب و افسردگی می شوند وهم شادمانی و رضایت بیشتری از زندگی دارند.
مدیتیشن آرامش عمیقی ایجاد می کند که در آن احساس توازن و تعادل فکری خواهید کرد. دستاورد این تعادل فکری افزایش بصیرت، ارتقای افکار، وخونسردی در برخورد با مشکلات است. آرامش و خود شناسی بیشتر و پذیرش بهتردیگران روابط اجتماعی را نیز دگرگون می کند. مدیتیشن با ایجاد شرایط رهایی از استرس می تواند به کاهش علائم بسیاری از بیماریها کمک کند.
● فواید:
١) بر اساس یافته های بالینی مدیتیشن منظم می تواند در درمان حمله اضطراب،اختلال اضطرابی فراگیر، زخمهای گوارشی، التهاب روده بزرگ، پسوریازیس،وبرخی اختلالات افسردگی مانند دیس تایمی موثر باشد.
٢) مدیتیشن می تواند به عنوان مکمل درمان در فشار خون بالا، پیشگیری ازسکته قلبی،سخت شدن دیواره عروق، التهاب مفاصل، دردهای عضلانی، سرطان، بیخوابی، میگرن، و سکته مغزی به کار رود.
٣) مدیتیشن می تواند درمان مکملی برای آلرژیهای خفیف تا متوسط و آسم باشد، چون کاهش استرس در این بیماریها نقش پیشگیری کننده دارد.
٤) مدیتیشن موجب کاهش علائم و بهبود عملکرد در بیماریهای عصبی مانند پارکینسون، ام اس، و صرع می شود.
● احتیاطها:
مدیتیشن برای بیشتر افراد بی خطر است. اما به نظر می رسد دوره های عزلت نشینی طولانی در برخی از انواع مدیتیشن برای افراد مبتلا به اختلالات روانی، اختلال افسردگی اساسی، و اختلالات شدید شخصیتی، نامناسب است. برخی تحقیقات بیان می کنند که حالت آرامش و خلسه مانند مدیتیشن مشابه هیپنوتیزم است.
● نتایج:
مطالعات علمی که از سال۱۹۶۰ تا به حال صورت گرفته اند، نشان می دهند که مدیتیشن متابولیسم و سوخت و ساز بدن، سیستم غدد درون ریز، سیستم عصبی مرکزی، و سیستم اعصاب خودکار را تحت تاثیر قرار می دهد. تعداد تنفس، ضربان قلب و فشار خون کاهش یافته و امواج مغزی آلفا افزایش می یابد. اینها موجب کاهش اضطراب و درد می شوند. نیاز به مصرف مسکنها نیز کم می شود.
منبع : منبع:www.prevention.com

توسط aram

مدیر مجموعه تجسم خلاق

دیدگاهی بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *