نام گياه: شويد
توضيحات: شويد جزء گياهان بومي هند، ايران، منطقه مديترانه و جنوب روسيه به حساب ميآيد. نام علمي آنتوم گراولنس به معني «بسيار معطر» است. نام لاتين شويد (Dill)، تحريف شده کلمه ديلا (Dylla) در زبان نورس قديم، به معني «تسکين دادن» يا «آرام کردن»، است. از دانه شويد براي تهيه شربت عشق در دوران باستان استفاده ميشد. همچنين از آن شربتي به نام آب انگور تهيه ميشود.
ساکنان اوليه قاره آمريکا به دانه شويد، «دانه ميتين» ميگفتند و را به کودکان کم سن و سال ميدادند تا بجوند و در طول خطبهها و موعظههاي طولاني مدت کليسا آرام باشند و شلوغ نکنند. بزرگسالان نيز از اين دانهها براي جلوگيري از غار و قور شکم استفاده ميکردند.
بخشهاي مورد استفاده ی شوید : دانه (اغلب در داروها به کار ميرود). برگ و دانه نيز به صورت سبزي خوراکي مورد استفاده قرار ميگيرند.
ويژگيهای شوید : ضد تشنج، اشتهاآور، معطر، ضد نفخ، مسهل صفرا، عرقآور، تقويت كننده دستگاه گوارش، ادرارآور، محرك قاعدگي، افزاينده شير، مسکن، محرک، تقويت كننده معده
كاربرد داخلي شوید : قولنج، نفخ شکم، بوي بد دهان، سکسکه، زيادي اسيد، سوء هاضمه، بيخوابي، کابوس، ورم ريوي، معدهدرد
نحوه کاربرد داخلي شوید : چاي، تنتور، کپسول
دانههاي اين گياه را بجويد يا ببلعيد تا نفستان معطر شود. چاي تهيه شده از دانههاي شويد قولنج و معدهدرد کودکان را كاملاً مداوا ميکند و نميگذارد کابوس ببينند.
كاربرد موضعي شوید : بواسير، بيخوابي، شپش
نحوه کاربرد موضعي شوید : چاي تهيه شده از گياه شوید براي کشتن شپش و درمان بواسير به کار ميرود. روغن اساسي گياه شوید نيز در تهيه صابون معطر و عطر استفاده ميشود. دانههاي شويد را ميتوان داخل کيسه کوچکي ريخت و در بالش قرار داد تا شخص راحت بخوابد.
كاربرد شوید در آشپزي: ترشي، نان، لوبيا و باقالي، غذاهاي دريايي، چغندر، سيب زميني، خيار، غذاهاي تهيه شده از تخم مرغ، سارکراوت، سرکه. معمولاً در رژيمهاي غذايي بدون نمک استفاده ميشود.
طبع شوید : تند و گرم
ترکيبات شيميايي شوید : روغن اساسي حاوي ليمونين، فلاندرين و کاروون. برگهاي آن نيز حاوي مقدار زيادي ويتامين ث، کلسيم، آهن و پتاسيم هستند.