نام گياه: قرهقاط
قرهقاط جزء گياهان بومي آمريکاي شمالي و شامل گونه واکسينيوم ماکروکارپون است. اين گونه بعضي مواقع به جاي واکسينيوم اکسيکوکوس به کار ميرود.
بخشهاي مورد استفاده: دانه، عصاره شيرين نشده گياه
ويژگيهای قره قاط : ضد جرب، گشاد کننده ناي، ضدعفوني کننده دستگاه دفع ادرار، تنگ کننده و گشاد کننده رگها،
كاربرد داخلي قره قاط : آسم، سرطان، آماس مثانه، ديابت، سنگ کيسه صفرا، ناخودداري، سنگ کليه، کم اشتهايي، عفونت ادراري
نحوه کاربرد داخلي قره قاط : کپسول
قرهقاط نميگذارد باکتري (اغلب باکتري اي. کولي) به مجاري ادراري بچسبد. اين امر شايد به خاطر وجود نوعي پليمر در گياه باشد. به اين ترتيب امکان دفع باکتري وجود دارد. اسيد بنزوييک موجود در دانههاي اين گياه به عنوان يک ماده نگهدارنده طبيعي عمل ميکند.
كاربرد قره قاط در آشپزي: دانه اين گياه ترش مزه بوده و به ندرت خام مصرف ميشود، اگرچه به صورت مربا و سس استفاده و يا به چاشني اضافه ميشود.
عصاره قرهقاط محبوبيت زيادي دارد. قره قاط خشک شده را ميتوان مثل کشمش استفاده کرد.
طبع قره قاط : ترش و خنک
ترکيبات شيميايي قره قاط : فلاونوئيدها، آنتوسيانينها (اودائين)، کاتچين، اسيد سيتريک، اسيد ماليک، اسيد الاگيک، اسيد بنزوئيک، ويتامين ث
نکات لازم هنگام مصرف قره قاط : بعضي افراد ممکن است نسبت به اين گياه حساسيت داشته باشند. عصاره اين گياه که در بازار عرضه ميشود، اغلب قند و مواد شيرين کننده مصنوعي زيادي دارد که البته چيز خوبي نيست.