واقعیت های هیپنوتیزم و ترک اعتیاد

واقعیت های هیپنوتیزم و ترک اعتیاد
چه بیماری‌هایی را می‌توان از طریق هیپنوتیزم بهبود بخشید؟

بیماری‌هایی که سایکوسوماتیک یا روان‌تنی هستند و فاکتور عصبی دارند. برای مثال در بیماری‌هایی مانند آسم، میگرن، زخم معده، رماتیسم‌های مفصلی یا بیماری پوستی پسوریازیس مفید است و این بیماری‌ها خیلی خوب به تلقینات هیپنوتیزمی جواب می‌دهند. هیپنوتیزم در این بیماری‌ها به بیماران کمک می‌کند تا با تعدیل روانشان به آرامش برسند و سریع‌تر خوب شوند یا اینکه در کاهش دردهای ناشی از شیمی درمانی به بیمار کمک و اندیشه مثبت را به او تلقین می‌کند. همچنین در بیماری‌هایی مانند اضطراب، انواع خفیف افسردگی و انواع فوبیا (ترس‌های بیمارگونه) مفید است. در هیپنوتیزم هیچ برنامه‌ای خارج از کنترل بیمار وجود ندارد اما می‌توان از طریق هیپنوتیزم خاطرات فراموش شده را احیا و به بیمار در حل مشکلاتی که به سبب آن خاطرات در او ایجاد شده کمک کرد.

چه شرایطی برای جلسات هیپنوتیزم درمانی باید وجود داشته باشد؟

جلسه هیپنوتیزم بیشتر از 45 دقیقه طول نمی‌کشد که 15 الی 20 دقیقه اول به آماده کردن شخص برای هیپنوتیزم از طریق لحن تلقین‌آمیز درمانگر می‌گذرد. بهتر است صندلی‌ای که برای هیپنوتیزم استفاده می‌شود صندلی راحتی باشد که سوژه بتواند سرش را به آن تکیه دهد و احساس آرامش کند. نیازی نیست سکوت محض وجود داشته باشد و در فضای معمولی با صداهای معمولی‌ای که آزاردهنده نباشند، می‌تواند انجام شود. همچنین تا جایی که ممکن است بهتر است فضا نیمه روشن باشد و نوری که مستقیم به چشم بتابد مناسب نیست.

هیپنوتیزم درمانی روی چه کسانی تاثیر دارد؟

هیپنوتیزم‌پذیری مانند بهره هوشی است که هرکسی ذاتا از آن برخوردار است و تغییری در اندازه آن نمی‌توان داد. 75 درصد افراد، هیپنوتیزم‌پذیر هستند. از آن 25 درصد باقی مانده پنج درصد افراد جامعه اصلا هیپنوتیزم‌ پذیر نیستند و 20 درصد به خاطر داشتن یک مشکل روانی هیپنوتیزم پذیری‌شان را از دست داده‌اند، به طوری که بسیاری از بیمارانِ روانپزشکی موردهای مناسبی برای هیپنوتیزم به شمار نمی‌روند. 48 درصد افراد، هیپنوتیزم‌پذیری متوسطی دارند و فقط هفت درصد جامعه هستند که هیپنوتیزم‌پذیری بالایی دارند و به درمان‌های هیپنوتیزمی، خیلی خوب جواب می‌دهند.

درمانگر از کجا متوجه می‌شود که فرد هیپنوتیزم‌پذیر هست یا نه؟

چند نمونه تست تجسمی داریم و اگر قدرت تجسم فرد زیاد باشد او هیپنوتیزم‌پذیر است. البته گروه‌هایی از جامعه مانند نقاشان، هنرمندان، نویسندگان، شعرا و افراد خلاق افرادی با هیپنوتیزم‌پذیری بالا هستند. هیپنوتیزم‌پذیری انسان در طول عمر او تفاوت می‌کند. کودکان زیر 12 سال، هیپنوتیزم‌پذیری بالا و افراد بالای 65سال، هیپنوتیزم‌پذیری کمی دارند. همچنین باید گفت که هیپنوتیزم‌گری هم یک استعداد ذاتی نیست و ترکیبی از علم و هنر است. درمانگر باید مبانی علمی هیپنوتیزم را بداند و هنر گفتار و جملات مناسب را داشته باشد تا بتواند تاثیرگذار باشد.

آیا هیپنوتیزم شبیه یوگا، مدیتیشن یا ریلکسیشن است؟

ما روانپزشکان معتقدیم وجه مشترک اینها همان چیزی است که ما به آن هیپنوتیزم می‌گوییم. با این تفاوت که برای هیپنوتیزم ایدئولوژی یا فلسفه‌ای وجود ندارد و هرکس با هر اعتقاد و مذهبی که دارد می‌تواند آن را تجربه کند. همه این مکاتب به نوعی از یک خانواده هستند و از هیپنوتیزم هم استفاده می‌کنند.

خود هیپنوتیزم چیست؟

در همه هیپنوتیزم‌های کلینیکی به شخص «خود هیپنوتیزم» هم یاد داده می‌شود که چطور 20 دقیقه از وقتش را در خانه با روش هیپنوتیزمی بگذراند و از فواید آن بهره گیرد. اثر تلقینی‌ای که خود شخص روی خودش دارد با اثر تلقینی‌ای که درمانگر بر او می‌گذارد تفاوتی ندارد. ما هم سعی می‌کنیم به جای آنکه به بیماران ماهی بدهیم به آنها ماهیگیری یاد دهیم!

آیا می‌توان از هیپنوتیزم به جای بیهوشی در جراحی‌ها استفاده کرد؟

این اتفاق تنها در همان هفت درصدی می‌افتد که هیپنوتیزم‌پذیری بالایی دارند و بر اثر هیپنوتیزم، بی‌دردی و بی‌حسی مقدور است. برای مثال چند مورد جراحی دندان عقل نهفته از طریق هیپنوتیزم در ایران صورت گرفته بدون آنکه هیچ داروی بی‌حسی به بیمار تزریق شود و تمام کارهای جراحی مانند شکافتن لثه و بیرون آوردن دندان عقل نهفته بدون هیچ گونه دردی برای بیمار صورت گرفت. در این موارد بهتر است خودِ دندانپزشک، درمانگر هیپنوتیزم باشد. اما استفاده از بی‌دردی و بی‌حسی از طریق هیپنوتیزم زمانی جایز است که روش‌های دیگر بی‌حسی یا بیهوشی خطرناک باشند. برای مثال برای کسانی که ناراحتی‌های قلبی یا حساسیت به داروها دارند و بیهوشی خطرناک است می‌توان از هیپنوتیزم استفاده کرد و برای جراحی تیروئید روی افرادی که هیپنوتیزم‌پذیری بالایی دارند در خارج از ایران و برای انواع جراحی‌های سبک‌تر در ایران انجام شده است. هیپنوتیزم یک مقوله پزشکی و درمانی است که افراد غیرپزشک و غیرمتخصص نباید آن را انجام دهند.

چرا پزشکان از این روش بی‌حسی برای کسانی که بیهوشی برایشان خطرناک است، کمتر استفاده می‌کنند؟

برای اینکه هیپنوتیزمِ موثر، زمانبر است و مدت زمان طولانی می‌خواهد تا شخص بتواند آمادگی لازم را به دست آورد. این کار برنامه و آموزش دقیق می‌خواهد و دستمزد آن در مقابل زمانی که صرف می‌شود، ناچیز است. به همین دلیل است که بیشتر همکاران ما حتی در مواقعی که استفاده از هیپنوتیزم برای بیمار بهتر است از این روش استفاده نمی‌کنند و ترجیح می‌دهند از داروهای بیهوشی که در کمتر از ده دقیقه بیمار را بیهوش و بی‌حس می‌کند، استفاده کنند.

نظرتان درباره سزارین‌هایی که در ایران از طریق هیپنوتیزم انجام شده است، چیست؟

اگر این کار توسط پزشک متخصص زنان و زایمان که خودش، هیپنوتیزم بلد است، صورت گیرد مساله‌ای نیست چراکه بیمار باید به پزشکش اعتماد داشته باشد تا از نظر روحی آماده جراحی شود.

هرآنچه درباره‌اش شک و ابهام وجود داشته باشد، ممکن است مورد سوءاستفاده عده‌ای قرار گیرد. آیا از طریق هیپنوتیزم کلاهبرداری نیز شده است؟

به نظر من بزرگ‌ترین کلاهبرداری‌هایی که برای کسب درآمد و سودجویی از طریق هیپنوتیزم صورت می‌گیرد، آگهی‌های غیرواقعی ترک اعتیاد در چند دقیقه توسط استاد هیپنوتیزم است که در تهران تبلیغ و در برخی رسانه‌ها منتشر می‌شود. باید گفت که هیپنوتیزم فقط برای بیماری‌های خفیف روانپزشکی و بعضی از بیماری‌های جسمی قابل درمان، قابل استفاده است و هر نوع تبلیغ درمان غیرواقعی از طریق هیپنوتیزم ابزار واقعی کار ما را خراب و متزلزل می‌کند. من با هرگونه مبالغه درباره هیپنوتیزم مخالف هستم. به‌عنوان مثال، هیپنوتیزم مانند داروی رانیتیدین است که ممکن است به بیماری که ناراحتی معده دارد، داده شود و بگویند با این دارو حتما و صددرصدخوب می‌شوی، در این صورت اگر شخص با این اعتقاد دارو را استفاده کرد و خوب نشد، به آن دارو بی‌اعتماد شده و دیگر استفاده نمی‌کند. هیپنوتیزم فقط می‌تواند در درمان پنج درصد از بیماری اعتیاد موثر باشد و بقیه درمان اعتیاد باید از طریق گروه‌درمانی، خانواده‌درمانی و روان‌درمانی صورت گیرد.
منبع : www. issch. ir

توسط aram

مدیر مجموعه تجسم خلاق

دیدگاهی بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *