نام گياه: شبدر چمني
نامهاي ديگر: شبدر سه پره چمنزار، شبدر چمني شيرين، شبدر چمني گاوي، شبدر چمني ارغواني، وانامتيکا (نام سانسکريت)
در دوران باستان به اين گياه تريفيلون (Triphyllon)، به معني «سه برگ»، ميگفتند. اين نام با نام رايج شبدر (Clover) نيز در ارتباط است که ريشه آن کلاوا (Clava)، به معني «سه برگ»، است. ميگويند اين سه برگ با سه الهه افسانهها و همچنين اعتقاد به سه گانگي (تثليث) خدا در مسيحيت تطابق دارد.
خانواده: باقالا
بخشهاي مورد استفاده گیاه شبدر چمنی : گلها، برگهاي جوان
ويژگيهای گیاه شبدر چمنی : دگرگونساز، ضد التهاب، ضد تشنج، ضد تومور، ضد سرفه، ادرارآور، خلطآور، مغذي، فيتوستروژنيک، شفا دهنده زخم
كاربرد داخلي گیاه شبدر چمنی : جوش صورت و پوست، آرتروز، لختگي خون، برونشيت، سرطان، سرفه، اگزما، نقرس، يائسگي، التهاب رگها، پسوريازيس، سل، تومور، سياهسرفه
نحوه کاربرد داخلي گیاه شبدر چمنی : چاي، تنتور، کپسول، شربت
شبدر چمني قرمز باعث آرام شدن سرفه، کاهش التهاب پوست و بهبود كلي سلامت ميگردد.
كاربرد موضعي گیاه شبدر چمنی : آرتروز، سوختگي، ورم ملتحمه، نقرس، گزيدگي حشرات، گرفتگي مجراهاي لنفاوي، تومور، ورم مهبل، جراحت
نحوه کاربرد موضعي گیاه شبدر چمنی : گياه شبدر چمنيمرهم سوختگي، جراحت، زخم، تومور و گزيدگي حشرات است. همچنين به صورت کمپرس براي کاهش درد ناشي از آرتروز و نقرس به کار ميرود. شبدر چمني مرهم و تسکين دهنده التهاب غدد لنفاوي است. شستشوي چشمها با آن براي بهبود ورم ملتحمه مفيد است. در صورت ورم مهبل ميتوان با آن دوش گرفت.
كاربرد گیاه شبدر چمنی در آشپزي: گل و برگهاي جوان گياه شبدر چمني را ميتوان به ميزان کم در سالاد و ساندويچ ريخت و خورد. گل و برگهاي پيرتر آن را نيز ميتوان طبخ کرد. گلها و دانههاي شبدر چمني به نان اضافه ميشوند. ريشه آن را ميتوان به عنوان سبزيجات پخت و صرف کرد. شبدر چمني قرمز اگر پخته شود بهتر قابل هضم خواهد بود و کمتر احتمال نفخ شکم وجود دارد.
طبع گیاه شبدر چمنی : شيرين، شور، خنک
ترکيبات شيميايي گیاه شبدر چمنی : فنوليک گليکوزيدها (اسيد ساليسيليک)، روغن اساسي (سيليکات متيل)، سيتوسترول، گنيستين، فلاونوئيدها، ساليسيلاتها، کومارينها، سيانوژنيک گليکوزيدها، سيليکا، کولين، لسيتين.