نام گياه: سرو
روغن اساسي سرو براي تهيه بخور، عطر و موميايي استفاده شده است. براي رسيدن دانههاي گياه سرو دو سال يا بيشتر زمان لازم است.
نام رايج سرور شامل گونههاي توجا اکسيدنتاليس، جونيپريس هاريزونتاليس، جونيپروس اسکوپولروم و جونيپريس کاليفرنيکا است. اين گونهها در بعضي مواقع به جاي جونيپروس ويرجينيانا به کار ميروند.
بخشهاي مورد استفاده ی سرو : دانه (آبي)، برگ
ويژگيهای سرو : ضدعفوني کننده، ضد ويروس، منقبض كننده، ادرارآور، محرك قاعدگي، خلطآور، تببر، قطعكننده خونريزي
كاربرد داخلي سرو : آرتروز، آسم، سرماخوردگي، سرفه، آماس مثانه، ديابت، اسهال، اسهال خوني، نقرس، ناخودداري، گلودرد، سل، آماس مجراي ادرار
نحوه کاربرد داخلي سرو : چاي، تنتور، کپسول
براي جلوگيري از عوارض جانبي داروهاي ايمنسازي، مثل واکسن، ميتوان از سرو استفاده کرد. دانه گياه سرو ، براي درمان ديابت و برگهاي آن، براي درمان اسهال استفاده ميشود. روي ويژگيهاي ضد سرطان و ضد تومور دانههاي سرو مطالعاتي در حال انجام است.
كاربرد موضعي سرو : جوش صورت و پوست، سوختگي، شوره سر، عفونت قارچي، بواسير، تبخال، دفع کننده حشرات، روماتيسم، زگيل
نحوه کاربرد موضعي سرو : به صورت کمپرس براي سوختگي، مرهم و روغن ماليدني. براي تصفيه هوا و جلوگيري از شيوع عفونت برگهاي گياه سرو را ميسوزانند. روغن اساسي آن به محل جوش، شوره، زگيل، عفونتهاي قارچي، بواسير، تبخال و مفاصل دردناک ماليده ميشود و همچنين براي دفع حشرات نيز به کار ميرود. برخي حين سرماخوردگي، آنفلوآنزا و وضع حمل با گياه سرو بخور ميدهند. سرو همچنين روغن ماساژ خوبي براي درمان روماتيسم است. شستشوي سر با آن به رفع شوره کمک ميکند.
كاربرد سرو در آشپزي: دانههاي گياه سرو در طبخ گوشت حيوان شکار شده و تهيه سارکراوت به کار ميروند. از چوب آن ميتوان براي دودي کردن ماهي و گوشت حيوان شکار شده استفاده کرد. دانههاي آن براي تهيه مربا و همچنين به عنوان جايگزيني براي فلفل، آبجو و عرق جو سياه مورد استفاده قرار ميگيرد. دانههاي گياه سرو را همچنين ميتوان سوخاري نموده و به جاي قهوه استفاده نمود.
طبع سرو : تلخ، تند، خنک
ترکيبات شيميايي سرو : روغن اساسي ( کامفين ترپينئول)، فلاونوئيدها، رزين، تانينها، تلخ (جونيپرين)
نکات لازم هنگام مصرف سرو : در صورت التهاب، از مصرف آن خودداري کنيد. در صورت ابتلا به عفونت شديد کليه نيز از آن استفاده نکنيد. استفاده طولاني مدت از گياه سرو باعث تحريک کليهها و مثانه ميگردد. در طول حاملگي از آن پرهيز کنيد. آن را با گياهان تسکين دهنده و نرم کننده ترکيب کنيد.