نام گياه: کاج
کاج گياهي هميشه سبز و نماد حيات ابدي است. ايروکوئيها اعتقاد دارند درخت کاج نماد زندگي متوازن است، چون به شکل دستهايي است که به سمت آسمان دعا ميكند. در سال 1534، کاوشگر فرانسوي، جاکوز کارتير (Jacques Cartier)، در حالي به رودخانه سنت لاورنس (Saint Lawrence) رسيد كه بسياري از خدمه کشتي او در اثر شوري آب جان خود را از دست داده بودند. آمريکاييهاي بومي با چاي تهيه شده از سوزنهاي کاج که حاوي ويتامين ث است، بقيه خدمه را نجات دادند. نام گياه کاج از زبان لاتين گرفته شده است.
کساني که بسيار احساس گناه ميکنند و خود را سرزنش مينمايند، ميتوانند با استفاده از کاج به شيوه درماني گل باخ (Bach Flower Remedy) خود را درمان کنند.
نام رايج کاج (Pine) شامل گونههاي پينوس تابولافورميس، پينوس تروبس، پينوس پيناستر، پينوس پينيا، پينوس نيگرا، پينوس کانتورتا، پينوس پالوستريس (که در چين مورد استفاده قرار ميگيرد و مردم اين منطقه به آن شنگ- سانگ- چي ميگويند) و ساير گونههاي پينوس است که بعضي مواقع به جاي پينوس سيلوستريس به کار ميروند.
بخشهاي مورد استفاده گیاه کاج : برآمدگيهاي روي چوب گياه، قسمت داخلي پوست، سوزنها، غنچههاي جوان، تفاله
ويژگيهای گیاه کاج : مسكن، ضد زکام، آنتي اكسيدان، ضدعفوني کننده، ضد تشنج، ضد ويروس، تسکين دهنده، ادرارآور، خلطآور، محرک، نيروزا
كاربرد داخلي گیاه کاج : جوش صورت و پوست، لختگي خون، برونشيت، سرفه، خروسک، آمفيزم، تب، التهاب حنجره، آرتروز روماتيسمي، ورم سينوسها، ورم لوزهها، سل
نحوه کاربرد داخلي گیاه کاج : چاي، تنتور، کپسول، شربت، قرصهاي لوزي شکل
فقط پوست اين گياه خاصيت ضد سم دارد. کاج براي خشک شدن رطوبت بدن، مبارزه با عفونت و ترميم بهتر بافتها مفيد است.
كاربرد موضعي گیاه کاج : آرتروز، جوش، گرفتگي مجراها، اگزما، بيخوابي، از کار افتادگي عصبي، پسوريازيس، جرب، تراشههاي فرو رفته در داخل زخم، جراحت
نحوه کاربرد موضعي گیاه کاج : گياه کاج به صورت کمپرس براي درمان برونشيت، روماتيسم، ذاتالريه، نفريت و سياتيک به کار ميرود. براي درمان درد عضلات، آرتروز اندامها، بيخوابي و ناتواني عصبي ميتوانيد با آن حمام کنيد. کاج به صورت کمپرس بر روي جراحتها گذاشته ميشود. براي برطرف کردن گرفتگي دستگاه تنفس، گياه کاج را استشمام کنيد. ماده قيري شکل آن در روغنهاي ماليدني براي درمان اگزما و پسوريازيس و همچنين به صورت مرهم براي بيرون کشيدن تراشهها از زخم و سر باز کردن جوش استفاده ميشود. ميوه کاج براي افروختن آتش مناسب است. از سوزن کاج سبد ميبافند.
كاربرد گیاه کاج در آشپزي: مغز کاج لذيذ است. قسمت داخلي پوست آن را نيز ميتواند در مواقع ضروري خورد. ميتوان سوزنهاي آن را نيز جويد و براي نجات از مرگ در اثر گرسنگي از آن استفاده کرد.
طبع گیاه کاج : تلخ و گرم
ترکيبات شيميايي گیاه کاج : ليگنان، کونيفرين، تريترپينها، پينيپريسين، تانينها، رزين، ويتامين ث، بتا کاروتين