گیاه کتان (سنگ کیسه صفرا،بواسیر،گلودرد،ضدسرفه)

نام گياه: کتان

نام گونه اوسيتاتيسيموم (Usitatissimum) به معني «مفيدترين» است. گياه کتان  بسيار مفيد به مدت 7000 سال کشت شده است. در قرن هشتم، پادشاه فرانسه، به نام شارلمگن، قانوني وضع کرد مبني بر آن كه شهروندان بايد از دانه کتان مصرف کنند تا پيروان و زيردستان سالمي باشند.

 

مواد فيبري بعضي از گونه‌هاي  گياه کتان  براي تهيه کاغذ، پارچه کتان و ريسمان چندلا به کار مي‌رود. در مصر باستان موميايي‌ها را لابلاي پارچه تهيه شده از کتان مي‌پيچاندند. ماهاتما گاندي مي‌گويد: «اگر مردم از دانه‌هاي کتان به عنوان غذاي روزمره خود استفاده کنند، سالم‌تر خواهند بود.»

نام رايج کتان (Flax) شامل گونه‌هاي لينيوم لويزي و لينيوم پرني نيز هست. اين گونه‌ها گاهي اوقات به جاي لينيوم اوسيتاتيسيموم به کار مي‌روند.

 

بخش‌هاي مورد استفاده ی کتان : دانه

ويژگي‌های کتان : مسكن، ضد التهاب، ضد سرفه، تسکين دهنده، نرم کننده، خلط‌آور، ضد يبوست، مغذي.

كاربرد داخلي کتان : آرتروز، آسم، کيست پستان، برونشيت، زکام، يبوست، نقاهت، سرفه، آماس مثانه، اگزما، سنگ کيسه صفرا، بواسير، ذات‌الريه، گلودرد، سوزش ادرار

نحوه کاربرد داخلي کتان : چاي، دانه

يک تا دو قاشق سوپ‌خوري دانه گياه  کتان را مستقيماً بخوريد تا از خاصيت ضد يبوست آن بهره‌مند شويد. حتماً مايعات زياد مصرف کنيد تا اين داروي ضد يبوست و بسيار سودمند اثر خود را نشان دهد. چاي تهيه شده ازگياه کتان خاصيت نرم کنندگي دارد که مي‌توانيد از آن استفاده کنيد. کتان باعث کاهش تجمع پلاکت‌ها در خون مي‌شود.

كاربرد موضعي کتان : جوش، سوختگي، التهاب، برسام، پسوريازيس، شينگلز

نحوه کاربرد موضعي کتان : مرهم جوش، سوختگي، التهاب، برسام، پسوريازيس و شينگلز است. در تهيه محلول و ژل سر نيز استفاده مي‌شود.

كاربرد کتان  در آشپزي: دانه‌هاي گياه کتان  را مي‌توان به صورت خام يا پخته خورد. اين دانه‌ها را به حبوبات، موزلي، نان و کلوچه اضافه کنيد يا آن‌ها را در ماست، حبوبات يا سس سيب بريزيد و تکان دهيد.

انرژي: شيرين، گرم، مرطوب.

ترکيبات شيميايي کتان : اسيدهاي چرب امگا 2 و امگا 6، اسيدهاي لينولئيک، لينولني و اولئيک، لينامارين (سيانوژنيک گليکوزيد)، لعاب، سيانوژنيک گليکوزيدها، پروتئين، ويتامين‌هاي آ، ب و اي.

نکات لازم هنگام مصرف کتان : دانه‌هاي  گياه کتان  حاوي مقدار کمي اسيد پروسيک هستند. از دانه‌هاي کال و نرسيده پرهيز کنيد، چون ممکن است سمي باشند.

توسط aram

مدیر مجموعه تجسم خلاق

دیدگاهی بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *