نام گياه: خرفه
نامهاي ديگر: خرفه تابستاني، شاهي هندي، پاسلي، پرتولاکاي وحشي، وردولاگا
تصور ميشود نام پورتولاکا از کلمات لاتين پورتو (Porto) و لاکا (Laca)، به معني «حمل کننده شير»، گرفته شده است که در واقع به شيره شير مانند اين گياه اشاره دارد. نام گونه اولراسيا واژهاي لاتين، به معني «سبزي معطر خوراکي»، است.
خرفه، جزء گياهان بومي ايران و هند است. عربها در قرن پانزدهم اين گياه سالادي را وارد اروپا كردند. ميگويند اين گياه يکي از گياهان مورد علاقه مهاتما گاندي بوده است. خرفه، گياه خوراكي و عالي است و در بسياري از کشورها کشت ميشود. خيليها فکر ميکنند خرفه، علف است، در حالي که اين طور نيست. زماني مردم گمان ميكردند اين گياه آدم را در برابر ارواح خبيثه محافظت ميکند.
بخشهاي مورد استفاده گیاه خرفه : برگ
ويژگيهای گیاه خرفه : دگرگونساز، ضد باکتري، ادرارآور، كاهش دهنده فشارخون، لعابدار، مغذي، خنك کننده
كاربرد داخلي گیاه خرفه : ضعف قلبي، سرفه، اسهال، اسهال خوني، تب، ورم لثه، کلسترول بالا، افزايش دهنده فشارخون، گلودرد، زخمهاي دروني، عفونتهاي ادراري، کرم
نحوه کاربرد داخلي گیاه خرفه : چاي، شربت
اسيد چرب اساسي موجود در گياه خرفه به کاهش سطح کلسترول خون، کاهش فشارخون و لختگي خون و تقويت دستگاه ايمني بدن کمک ميکند.
كاربرد موضعي گیاه خرفه : جوش، سوختگي، آب مرواريد، بواسير، گزيدگي حشرات
نحوه کاربرد موضعي گیاه خرفه : از گياه خرفه ميتوان به صورت مرهم براي درمان نيش زنبور عسل، جوش، سوختگي و بواسير استفاده کرد. به منظور درمان آب مرواريد ميتوان چشمها را با عصاره آن شست.
كاربرد گیاه خرفه در آشپزي: گياه خرفه در سالاد، ترشي و سوپ ريخته ميشود. شاخههاي گياه خرفه را ميتوان با خردههاي نان پخت و نوعي کازرول تهيه کرد. از خرفه ميتوان به جاي باميه استفاده کرد. از آن ميتوان در آشپزي آميخته کرئول و همچنين در سالاد خاورميانهاي (که فاتوش نام دارد) ريخت. خرفه غذايي خنک کننده و مناسب براي تابستان است. دانههاي آن را ميتوان خشک و آسياب کرد و به آرد اضافه نمود.
طبع گیاه خرفه : ترش، سرد
ترکيبات شيميايي گیاه خرفه : اسيدهاي امگا 3، دوپامين، نورادرنالين، استرولها، اسيد ماليک، اسيد اکساليک، اسيد گلوتاميک، اسيد آسپاراگيک، بتا کاروتين، ويتامين ث، آهن، پتاسيم، گلوکوز، فراکتوز، ساکروز
نکات لازم هنگام مصرف گیاه خرفه : در طول حاملگي از خرفه به عنوان دارو استفاده نکنيد. افرادي که دچار سرماي داخلي يا گوارش ضعيف هستند، نبايد از اين گياه استفاده نمايند.
