تاریخچه ماساژ

تاریخچه ماساژ
اسناد تاریخی نشان می‌دهد ماساژ قدیمی‌ترین شکل درمان جسم و روح است. یکی از نخستین مراجع مکتوب در رابطه با ماساژ را می‌توان در کتاب طب سنتی چینی یافت که تاریخ آن به قبل از میلاد باز می‌گردد که در آن ماساژ ماهیچه‌ها و پوست از شایع ترین شیوه‌های درمان است. داستان ماساژ یا تاریخچه ماساژ درمانی به حدود ۲۷۰۰ سال قبل بر می‌گردد.

در متن کتاب امپراتور زرد ( کتاب مرجع طب داخلی چین )، برای درمان فلج و تب و لرز به ماساژ پوست و پا توصیه شده است.
با سیری در تاریخ متوجه می‌شویم که ماساژ در تمام ملل و با فرهنگهای مختلف مرسوم بوده و شاید دلیل رواج آن عامه پسند بودن آن نزد تمام مردم باشد. در گذشته مردم بدون اینکه از تأثیرات فیزیولوژیکی و درمانی ماساژ آگاهی داشته باشند از آن استفاده می‌کردند. برای نمونه در ضرب دیدگی‌ها اولین اقدام آنها تکان دادن و یا مالش عضو صدمه دیده بوده است. در مِیان ملل و اقوامی‌که در گذشته از ماساژ به شکل وسیع تری استفاده می‌کردند میتوان از مصری‌ها، ایرانیان، یونانیان، چینی‌ها و ژاپنی‌ها نام برد و همین طور از بین دانشمندان و اطباء قدیمی‌که از تکنیک‌های ماساژ استفاده می‌کردند می‌توان به “بقراط” و “ابوعلی سینا” اشاره کرد. بقراط به نتایج سودمند مالش و ماساژ در تأمین و بازگرداندن نیروی عضلانی افراد ناتوان تا حدی پی برد و برای درمان بعضی از عوارض مفصلی و عضلانی از این روش‌ها استفاده نمود.
ماساژ از دیرباز به عنوان نوعی درمان مطرح بوده و مطالعات تاریخی نشان می‌دهد که مالش بدن در بین انسانهای اولیه و تمدن‌های باستانی وجود داشته است. هندیان از ماساژ در ورزش‌های تنفسی استفاده می‌کردند. مصریان و ایرانیان نیز انواع مختلف ماساژ را جهت درمان بکار می‌بردند. نمونه‌های زیر بخشی از کاربردهای ماساژ در در زمان باستان نشان می‌دهد:
از سال ۱۹۸۰ درمان با ماساژ به سرعت گسترش پیدا کرد و امروزه در صورتی که ماساژ به خوبی و با مهارت به کار گرفته شود به عنوان بخش مهمی‌در حفظ سلامتی و درمان مطرح می‌گردد. از سال ۱۹۹۳ ماساژ به عنوان سومین دسته از اشکال متعدد طب تکمیلی طبقه‌بندی شد. امروزه نیز از ماساژ با اهداف مختلف و به شکل وسیع و گسترده ای استفاده می‌کنند و به ویژه در درمان دردهای عضلانی و مفصلی جایگاه ویژه ای را نسبت به سایر روش‌های درمانی به خود اختصاص داده است. ماساژ همچنین در توانبخشی و بازتوانی بیماری‌های مختلف به شکل خاصی به کار می‌رود.
ریشه کلمه ماساژ از منابع مختلف مشتق شده است. ریشه لاتین ماسا و ریشه‌‌های یونانی ماسئین یا ماسو به معنای لمس،‌ دست زدن، فشار دادن یا مالیدن می‌باشد. فعل فرانسوی ماسر نیز به معنای مالیدن آمده است. ریشه عربی مس یا مسح و ریشه سانسکریت مکه به عنوان فشار آرام ترجمه شده است.
به عبارت دیگر ماساژ دادن عبارتست از یک سری حرکات و مهارت‌های دستی که بطور منظم و خاص بر روی بافتهای بدن جهت تأثیر بر سیستم عصبی، عضلانی، پوست، مفاصل و گردش خون بکار می‌رود.
ماساژ دادن راهی برای سالم سازی بدن شیوه ای است که روی مجراهای اصلی و فرعی انرژی حیاتی،رگ‌های خون انسان، نقاط مناسب بدن برای طب سوزنی و محل‌های معین انجام می‌شود و با انجام آن از ابتلا به بیماری‌ها جلوگیری و به سالم سازی بدن کمک می‌شود.
ماساژ براساس نظریه طب سنتی چین و براساس اصول تشخیص مرض و معالجه آن، با تحلیل همه جانبه بیماری و حال مزاجی بیمار انجام می‌شود.
در ماساژ دادن از داروهای خوراکی بهره گرفته نمی‌شود؛ تأثیرات منفی بسیار کم است و بر بسیاری از بیماری‌ها آثار خوبی دارد. ماساژ دادن روشی ساده و آسان است، با این حال دامنه کاربرد آن بسیار گسترده است.
تاثیر ماساژ در درمان بیماری + تاریخچه ماساژ – تصویر 2
تندرستی و درمان با ماساژ تیونا در طب چینی و مکملی در درمانهای مختلف :
با انجام یکی از درمانهای طب کل نگر تحت عنوان ماساژ ( تو یی نا ) بر روی کانالهای انرژی و نقاط طب سوزنی در قسمتهای مختلف بدن،کف دستها و پاها،سر و صورت فرد، می‌توان یک درمان مناسب برای بیماریهای مختلف انجام داد.
ماساژ به سبک طب چینی راهی برای تندرستی بدن است که روی مجراهای اصلی و فرعی انرژی حیاتی، رگ‌های خونی و نقاط طب سوزنی و محل‌های معین انجام می‌شود و با انجام آن روی فرد می‌توان از ابتلا به بیماری‌ها جلوگیری کرد و به تندرستی بدن کمک کنیم. ماساژ براساس نظریه طب سنتی چین براساس اصول تشخیص بیماری و معالجه فرد با تحلیل همه جانبه ی بیماری و حال مزاجی فرد انجام می‌شود که نیاز به معاینه با سبک طب چینی و شرح حال بیمار است. بخشی ازمزایای ماساژ با سبک طب چینی که حین درمان ایجاد می‌شود:
ایجاد آرامش ذهنی، طراوت و شادابی پوست، بهبودجریان خون در بدن ،رفع چسبندگی بافت‌هایی مانند بافت عصبی، عضلانی و خون رسانی بهتر به عضلات ، رفع خستگی ،رفع گرفتگی‌های عضلانی و اسپاسم‌های دردناک ،کاهش استرس و تنش‌ها ی روزانه کاهش ابتلاءبه واریس ،کمک به حفظ تناسب اندام و حذف چربی‌های اضافی بدن کمک به درمان سیاتیک ، کمر درد ، آرتروز،کمک به رفع استرس و هیجانات روحی، کمک به رفع مشکلات بی خوابی و بد خوابی،کاهش تورمی‌که به علت جمع شدن آب زیر بافت به وجود آمده است.گردش خون و جریان لنفاوی را بهبود می‌بخشد.به خروج مواد سمی‌از بدن کمک می‌کند.در روشهای درمانی برای بیماریها مختلف سعی می‌شود تا از این روش استفاده شود و نیز فرد می‌تواند به صورت دلخواه نیز از این طب نیز استفاده کند.

ماساژ دادن برای بیماری‌های زیر که مرتبط با ستون فقرات و مفاصل است استفاده می‌شود :
بیماری مهره‌های گردن،آسیب دیدگی حاد عضلات کمر (بر اثر کار جسمی‌زیاد)،شکاف در مهره‌های بدن،صدمه به عضلات و رباط‌ها و مفاصل دست‌ها و پاها و غیره
ماساژ دادن تنها به حرکات دست محدود نمی‌شود، بلکه با پا و قسمت بالای بازوی دست و یا با توسل به وسایل مخصوص ماساژ نیز انجام می‌شود..و گاهی نیز می‌توان از مرهم‌های ویژه برای ماساژ دادن استفاده کرد. برخی از این نمونه‌ها عبارتند از:
مرهم مالش یا خامه مالش،روغن گرفته شده از گیاهی به نام “دونگ چینگ”،روغن کافیشه یا روغن کنجد،موادی مانند پودر و یا سایر مایع‌های روغن کاری.
شیوه‌های ماساژ دادن فراوان است. شیوه‌های معمولی عبارت اند از: فشار دادن، مالیدن، فشردن با یک انگشت، حرکت دادن، کوفتن، با دست کشیدن و غیره.
برخی اوقات ماساژ برای پیشگیری و درمان بیماری‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد. مواردی از ماساژدرمانی عبارتند از :
ماساژ کودکان،ماساژ برای معالجه شکسته بندی استخوان،ماساژ با “چی گون ” (روش سنتی تمرین تنفسی عمیق در چین)،ماساژ گاهی برای سالم سازی بدن شخص انجام می‌شود و هر کسی قادر به انجام آن است.
موارد زیر، ماساژ دادن برای سلامت شخصی است :
ماساژ چشمان،ماساژ دست‌ها و پاها،ماساژ برای سالم سازی معده
از جمله مزایا ماساژ می‌توان به موارد زیر اشاره کرد :
ایجاد آرامش،ایجاد طراوت و شادابی پوست،بهبود جریان خون در بدن،رفع چسبندگی بافت‌هایی مانند بافت عصبی، عضلانی و خونرسانی بهتر به عضلات،رفع خستگی،رفع گرفتگی‌های عضلانی و اسپاسم‌های دردناک،کاهش استرس و تنش‌های روزانه،کاهش خطر ابتلاء به واریس،کمک به حفظ تناسب اندام و حذف چربی‌های اضافی بدن،کمک به درمان سیاتیک، کمر درد، آرتروز، تمدد اعصاب،کمک به رفع استرس و هیجانات روحی،کمک به رفع مشکلات بی خوابی و بد خوابی،ماساژ درمانی جهت کاهش تورمی‌که به علت جمع شدن آب زیر بافت به وجود آمده است نیز کاربرد دارد.
نحوه اثربخشی ماساژ :
معمولا انواع ماساژ با یک مکانیسم مشابه بر روی بدن اثر می‌گذارند. زمانی که ماهیچه بیش از حد فعالیت دارد، تجمع مواد زائد از جمله اسیدلاکتیک می‌تواند باعث درد، گرفتگی و حتی اسپاسم عضلات شود.
ماساژ بطور عام و ماساژ سوئدی به طور خاص، به روش زیر اثر می‌گذارند :
گردش خون و جریان لنفاوی را بهبود می‌بخشد.مواد غذایی و اکسیژن تازه را به بافت‌های مزبور می‌رساند.به خروج مواد سمی‌و بهبودی کمک می‌کند.
همچنین عضلات در حال کشش می‌توانند به رگ‌های خونی و اعصاب فشار آورده و با محدود کردن جریان خون باعث ایجاد درد شوند. با ماساژ دادن منطقه مورد نظر، به تدریج فشار عضله بر اعصاب درگیر کاهش یافته و درد کاهش می‌یابد. همین مکانیسم در بهبود عضلات آسیب دیده نیز عمل می‌کند. علاوه بر این، ماساژ باعث افزایش “اندروفین‌ها” (نابود کننده‌های درد) و افزایش ترشح “هورمون سروتونین” (تعدیل کننده خلق و خوی) می‌شود. همچنین ثابت شده که ماساژ دادن، “هورمون استرس” (کورتیزول) را آزاد می‌نماید و به همین علت، ماساژ اغلب به عنوان یک درمان تکمیلی برای افرادی که سیستم ایمنی آنها بر اثر استرس تضعیف شده توصیه می‌شود.
منبع :family24

توسط aram

مدیر مجموعه تجسم خلاق

دیدگاهی بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *